Reflector Gunsight Mk.II

Britské optické zaměřovače GM 2 označované také jako Mk. II od firmy Barr & Stroud z Glasgowa byly od r. 1938 až do r. 1943 standardem pro britské letouny. Verze Mk.I se poprvé objevila ve výbavě letounů Gloster Gladiator a později s ní byly vybaveny všechny Spitfiry a Hurricany v Bitvě o Británii.

Pikantní informací je, že vzhledem k rychlé produkci moderních britských stíhaček firma nestíhala plnit dodávky a proto byla dohodnuta licenční výroba u f. C. P. Goertz ve Vídni. Nevídané však je, že i po anšlusu Rakouska firma stále plnila své závazky a až do vypuknutí války v září 1940 dodala do Británe 700 ks zaměřovačů. V r. 1940 pak naštěstí licenční výrobu převzala britská firma Salford Electrical Co.

Zaměřovač Mk. II v letounu Spitfire Mk. V B.

Ranná verze Mk II měla kruhové sklíčko o průměru 3 palců (76 mm) a umožňovala nastavit rozpětí křídel cíle a vzdálenost cíle. Pokud reálná vzdálenost cíle odpovídala nastavení, bylo možné pomocí zaměřovacího kříže korigovat deflekční střelbu.

V r. 1941 byl zaměřovač lehce modifikován: protože původné oválné sklíčko způsobovalo mírnou optickou odchylku, dostala nová verze čtvercové sklíčko se stranami délky 114 mm. Nové verze zaměřovače také nadále nebyly vybaveny zatemňujícím filtrem, protože jej piloti téměř nepoužívali.

Reflector Gunsight Mk II* (AM ref 8B/2361) (AIR 331) sight, box Copyright: © IWM. Original Source: http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/30000331

Názorné video od autora Requiem obsahuje kromě základních informací také dva praktické testy a spoustu ukázek  použití zaměřovače se Spitfirem Mk. VB v simulátoru IL-2 Sturmovik BOK.

Vybrané slajdy z videa (publikováno se souhlasem autora):

Nastavení vzdálenosti cíle:

Nastavení rozpětí křídel cíle:

Jak provést odhad vzdálenosti cíle:

Jak odhadnout správné předsazení:

ANGLE OFF diagramy pro řadu dalších letounů naleznete v dokumentu na autorově Dropboxu

Be First to Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *